Gözlem Formu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Gözlem formu, araştırma sırasında araştırmacının sahadan topladığı verilerini kaydettiği ve bu verilerin sistematik olarak çalışmanın amacına uygun listelendiği bir araçtır. Belli bir konu veya sürecin takibi için hazırlanacak gözlem formları araştırmacının olayları, davranışları veya durumları not etmesini kolaylaştırmaktadır.
Verilerin analizindeki şeffaflığın ve güvenilirliğin artırılmasına yardımcı olan gözlem formları nitel veya nicel araştırmalarda kullanılmaktadır. Gözlem formunun şekli araştırmacının kullandığı yönteme veya konuya göre değişmektedir. Araştırma tasarımı yaparken belirlenen ve üzerinde durulması istenen değişkenler araştırma özelinde gözlem formuna eklenmelidir. Bu nedenle farklı araştırmalarda farklı gözlem formları kullanılmaktadır. Gözlemci daha önce belirlediği çerçeve doğrultusunda da sahada çalışmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; eğitim alanında kullanılacak bir gözlem formu ile öğrencilerin davranışları, öğretim yöntemleri ve sınıf ortamı değerlendirilebilir. Bu form, bir konuyu incelemek ve saha araştırması yaparken önemli bir araç olarak kullanılır.
Gözlem Formu Ne İşe Yarar?
Gözlem formu, araştırmacının yapacağı gözlem sırasında araştırmanın konusu ve amacı doğrultusunda bütün verilerin kolaylıkla izlenmesini sağlamaktadır. Gözlem formu araştırmaya karşı güvenilirliği arttırarak verilerin kaynağını kolaylıkla okuyuculara sunmaktadır. Veri analizi kısmını da kolaylaştıran ve araştırmanın temalarını belirlemeye yardımcı olan gözlem formları, gözlemlenecek davranış ve tutumları da belirlenmektedir.
Gözlem Formu Nasıl Hazırlanır?
Gözlem formu hazırlamak için öncelikle araştırmanın konusu ve amacı belirlenmelidir. Araştırma sorusu, hipotez ve takip edilmek istenen temalar doğrultusunda ise gözlemlenecek davranış veya tutumlar seçilmelidir. Gözlem formlarını hazırlamak için formun yapısı araştırmanın yapılacak yöntemine göre değişmektedir. Gözlem formları araştırmaya özel hazırlandığı için hangi yöntem ile hazırlanılacağı araştırma tasarımının en önemli kısımlarından birisini oluşturmaktadır.
Yapılandırılmamış gözlem formlarında araştırmacıya gözlemi sırasında geniş bir özgürlük alanı sunulabilmektedir. Araştırmacı bu formun hazırlanması sırasında sahada açık uçlu şekilde cevapları kaydedebileceği bir form kullanabilmektedir. Bir diğer gözlem formu hazırlama tekniği olan yarı yapılandırılmış gözlem formu ile belirlenen kategoriler yazılırken aynı zamanda açık uçlu cevaplar içinde ek bir kısım konulmalıdır. Yapılandırılmış gözlem formları ise araştırmacıya yalnızca önceden belirlediği kategori ve ölçekleri sunmalıdır.
Gözlem Formu Hazırlamanın Faydaları Nelerdir?
- Gözlemlerin sistematik ve tutarlı bir şekilde kaydedilmesine yardımcı olmaktadır.
- Araştırmanın güvenilirliğini ve şeffaflığını arttırmaktadır.
- Veri toplama sürecini temalandırma ile kolaylaştırmaktadır.
- Verileri analiz edilmesi sürecine daha fazla vakit ayrılmasını sağlayarak bu süreci kolaylaştırmaktadır.
- Verilerin analiz sürecinde erişimini kolaylaştırmaktadır.
- Aynı konu üzerine yapılacak gelecek araştırmalar için araştırmacıya ve okuyuculara rehber olmaktadır.
Keşfedin: Tezde Yöntem
Gözlem Formu Hazırlama
Gözlem yöntemini kullanarak araştırmanızı gerçekleştirmek ve gözlemlerinizi düzenli ve tutarlı bir şekilde kaydetmek istiyorsanız AkademikServis size bu noktada yardımcı olmaktadır. Uzman ekibimiz ile araştırmanızın amacına ve doğasına uygun bir gözlem formu hazırlamanız için tüm aşamalarda bizlerden destek alabilirsiniz. Nitel araştırma gözlem formu, nicel araştırma gözlem formu veya karma yöntemler için danışmanlık hizmeti talebinde bulunabilirsiniz. AkademikServis uzmanları tarafından yönetilen süreç ile zamandan ve emekten tasarruf ederek verilerinizin analiz kısmına ve değerlendirmesine daha çok vakit ayırabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ücretsiz e-kitap siteleri
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!