Kesitsel Araştırma Nedir? Özellikleri ve Avantajları
Kesitsel araştırma, gözlemsel araştırma türlerinden biridir. Belirlenmiş bir zamanda ve belirlenmiş bir grup üzerinde gerçekleştirilir. Zamandan ve kitleden bir kesit üzerinde gerçekleştirildiğinden kesitsel araştırma olarak adlandırılmıştır. Anlık olarak ortaya çıkmış olan bir veri dağılımı üzerinde incelemeler gerçekleştirilir. Günümüzde sosyal bilimlerden, İslami ilimlere, pazar araştırmalarından sağlık faaliyetlerine kadar çeşitli alanlarda kullanılır.
Kesitsel tanımlayıcı araştırma ile var olan gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek mümkündür. Sıklıkla kullanıldığı başka bir alan ise bir grup üzerinde gerçekleştirilen zamansal farklılıkları tespit etmek amacıyla yapılan araştırmalardır. Kesitsel araştırmalar ile zaman değişiminin ortaya çıkan veriler üzerindeki etkisine dair bilgi edinmek mümkündür.
Kesitsel Araştırma Özellikleri
Kesitsel araştırma özellikleri itibariyle incelenen bir verinin diğer verilere oranla ortaya çıkma sıklığı ve şekli yönünden sınanmasıdır. Başarılı bir kesitsel araştırma hipotezi test etme noktasında az maliyetli ve pratik bir yol olarak değerlendirilir. Kesitsel tanımlayıcı araştırma olarak da bilinen bu araştırma türü farklı zaman dilimlerinde aynı olayın ortaya çıkma sıklığını tespit etmek gibi amaçlarla kullanılır. Kesitsel araştırmanın başlıca özellikleri;
- Değerlendirilen değişken dışındaki tüm değişkenler ile farklı zaman kesitlerindeki veri ortaya çıkma sıklığı karşılaştırılır.
- Bir durumun farklı zamanlarda ortaya çıkma sıklığı test ediliyorsa tekrar tekrar gerçekleştirilmesi gerektiğinden testler tekrara dayalı olmalıdır.
- Test edilen değişken tüm çalışma boyunca sabit kalırken diğer değişkenlerde farklılıklar olabilir.
- Boylamsal araştırmalar ile kıyaslanmamalıdır. Boylamsal araştırmalarda tüm değişkenler araştırma boyunca farklılaşabilirken burada sabit tutulan bir değişken ve farklılaşan diğer değişkenler söz konusudur.
- Araştırmanın yöntemi itibariyle elde edilen bulgular neden sonuç ilişkisi için kullanılamayacağından anlık veriler elde edilir. Anlık sonuçlar ve öneriler işlevseldir. Geleceğe yönelik tam anlamı ile neden sonuç sunmadığından kısa vadeli araştırmalarda daha çok tercih edilir.
Kesitsel Araştırmanın Avantajları Nelerdir?
- Kesitsel çalışma birçok araştırma türüne göre daha az maliyetlidir.
- Test etmesi oldukça kolaydır.
- Daha büyük örneklemler üzerinden veriler elde etmek için kullanılabilir.
- Var olan gruplar arasındaki ayrışmanın ve farklılaşmanın nedenlerini tespit etmeye yarayabilir.
- Belirli bir zaman aralığında ortaya çıkabilecek olan riskleri hesaplamaya yarayabilir.
- Bir değişkenin veri grubuna dağılım hızını tespit etmek için kullanılabilir.
- Belirli bir durumun popülasyonda ne sıklıkla ortaya çıktığını tespit etmek için kullanılabilir.
- Bir hipotez oluşturmak için kullanılabilir.
Kesitsel Araştırmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Kullanımı kolay olmasına karşın hataya da açık bir analiz yöntemidir. Yanlış örneklem seçimi araştırmanın sonucunu doğrudan etkiler.
- Veri toplama sürecinde ortaya çıkabilecek hatalar gözden kaçabilir.
- Kesitsel araştırma için analiz süreci kolay gibi görünse de birçok faktör farkında olmadan analize dahil edilmemiş ya da yorumlanmamış olabilir.
- Araştırma zamansal değişimi ortaya koymak amacıyla gerçekleştiriliyorsa kesitsel yöntem ile tekrar tekrar veri toplanması gerektiğinden zahmetli olabilir.
- Kesitsel araştırma sonunda elde edilen veriler neden sonuç ilişkisine dair hiçbir fikir vermezler.
İlginizi Çekebilir: Yüksek Lisans İçin Ortalama
Kesitsel Araştırma Örnekleri
- Bir hastalığın belirli bir popülasyonda ortaya çıkma sıklığını tespit etmek
- Birbirinden farklı yaşlarda olan kimseler için sağlık sorunlarının ne oranda ortaya çıktığını tespit etmek ve kıyaslamak
- Belirli bir faktörü taşıyan ve taşımayan kişiler arasında farklılıkları tespit etmek. Bu duruma alkol kullanımı örnek olarak verilebilir.
- Birbirinden farklı ülkelerde kullanılan eğitim sistemlerinin başarı oranlarının karşılaştırılması.
- Birbirinden farklı ülkelerde sağlık sektöründe teknolojiden faydalanma oranları ile hastalıkların iyileştirilme oranları arasında kıyaslama yapılması.
- Belirli bir bölgede farklı zamanlarda siyasi bir rolün nasıl karşılandığını tespit etmek.
Keşfedin: İÇİNDEKİLER SAYFA NUMARALARI NASIL EKLENİR? (ROMA VE NORMAL)
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!