lisrel ile veri analizi

Lisrel İle Veri Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Lisrel ile veri analizi, diğer adı ile yapısal eşitlim modelleme yöntemi ile gerçekleştirilen bir analiz çeşididir. Bilinen değişkenleri değerlendirerek bilinmesi mümkün olmayan değişkenler hakkında fikir edinmek amacıyla kullanılır. İlk duyumda biraz karmaşık görünse de akademik araştırmalarda sıkça kullanılan başlıca araştırma analizlerinden biri olarak bilinir.

Gözlenebilen değişkenler için araştırmaya konu olan sınav notları ya da başarı puanları örnek verilebilir. Bu noktada gözlenemeyen değişkenlere örnek olarak sınava giren her bir öğrencinin karakteristik özellikleri verilebilir. Lisrel ile veri analizi süreçleri bugün eğitim alanından sosyal bilimlere, pazarlama sektöründen sağlık alanına kadar çeşitli alanlarda kullanılan etkin bir yöntemdir.

istatistik danismanlik

Lisrel İle Veri Analizi Nasıl Yapılır?

Lisrel ile veri analizi yapmak için takip etmeniz gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Yapmanız gereken ilk işlem bir model belirlemektir. Sağlıklı bir model belirlemek araştırmanın doğru sonuçlanması için çok önemlidir. Öncelikle modelinizi belirleyin ardından veri toplamaya başlayın ve model tahmininizi yapın. Son aşama ise model değerlendirmesi ve yorumlama olacaktır. Aşama aşama Lisrel veri analizinin adımlarını aşağıda takip edebilirsiniz.

Model Belirleme

Bu aşamada öncelikle araştırmanızın sorununu ortaya koymalısınız. Araştırmanızın neyi ölçmek ya da öğrenmek istediğine karar verin. Ardından hipotez oluşturun. Gözlemlenebilen ve gözlemlenemeyen değişkenleri ayırarak kategorize edin. Bu adımın son aşaması olan değişkenler arasındaki ilişkileri görselleştirin. Burada gözlemlenebilen ve gözlemlenemeyen olarak ayrılan değişkenler arasında olası ilişkileri değerlendirmeniz gerekir.

Araştırma için Veri Toplama

Bu aşamada araştırmanızın örneklemini belirlemeli ve ardından verilerinizi hangi yöntem ile toplayacağınıza karar vermelisiniz. Araştırma yöntemi araştırmanın niteliğine göre değişkenlik gösterdiğinden araştırma özelinde tercih edilmelidir. Sık kullanılan yöntemler arasında anket ve benzeri sayısal nitelik taşıyan araçlar yer almaktadır.

Lisrel ile Model Tahmini

Lisrel yazılımını kullanarak araştırmanız için model tahmini yapın. Bu aşamada modeliniz için uygun bulduğunuz paremetreleri seçerek işe başlayın. Parametrelerin her biri gözlemlenen ve gözlemlenemeyen değişkenleriniz arasındaki ilişkiye dair fikir verebilecek nitelikte olmalıdır.

Model Değerlendirmesi

Bu aşamada istatistiksel analizlerden faydalanarak elde ettiğiniz modeliniz ile veri setiniz arasındaki uyumu test edin.

Genel Değerlendirme

Tüm aşamaları göz önünde bulundurarak yaptığınız modeli ve modelinizin veri seti ile neden uyumlu ya da neden uyumsuz olduğuna dair detaylı bilgiye sonuç kısmında yer vermelisiniz. Araştırmanızın son aşaması olduğundan araştırmanın sonucuna dair net ve kesin bilgi içermelidir.

Keşfedin: Korelasyonel Araştırma

Lisrel İle Veri Analizi İle Neler Yapılabilir?

  • Çoklu değişkenler arasında var olduğu düşünülen ilişkiler incelenebilir.
  • Araştırmaya konu olan gözlemlenebilir değişkenler üzerinden gözlemlenemeyen değişkenler hakkında fikir sahibi olunabilir.
  • Karmaşık değişken ilişkileri incelenebilir.
  • Tek bir hipotez yerine birden fazla hipotez aynı araştırma için incelenebilir ve değerlendirme yapılabilir.

Lisrel Veri Analizi Yaptırma

Lisrel veri analizi yaptırma süreçleri birçok akademisyen tarafından uzmanlardan talep edilmektedir. Veri analizinin her aşaması tek başına büyük bir öneme sahiptir. Aşamalardan herhangi birinde yanlış yapılan bir işlem analizin tamamı hakkında yapılan yorumları ve elde edilen bulguları etkileyebilir. Bulgular üzerinden yapılan değerlendirmeler ise araştırmanın sonucunu belirler. SPSS benzeri programlar yardımı ile Lisrel veri analizi yaptırabilir, Akademikservis.com ailesi bünyesinde hizmet veren profesyonel analistlerimize güvenebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir