Tezde Ek Nasıl Gösterilir? Nelere Dikkat Edilmeli?
Tezde ek kısmını göstermek için aşağıdaki detaylara dikkat edebilirsiniz:
- Her bir ek için bir başlık belirlenmiş olmalıdır.
- Başlığın hemen yanında ekin konumunu gösterir nitelikte bir numaralandırma yapılmalıdır. Akademik çalışmalarda ekler için genellikle alfabetik numaralandırma tercih edilir.
- Ek için yazılan başlıklar ekin hemen üstünde olabilir. Başlığın tamamı büyük harflerle yazılmış olmalıdır.
- Ek numaralandırması ekin hemen altında olmalıdır. Her bir ek için içindekiler bölümüne ekleme yapılmalıdır.
- Ekler sayfada yer alan sıra ile içindekiler bölümüne eklenmeli ve eklerin bulundukları sayfalar da mutlaka yazılmalıdır.
- Eklerin tamamı kaynakça bölümünden sonra eklenmelidir.
- Eklere yönelik eklerin ilgili bulunduğu sayfalarda metin içi atıf yapılmalıdır. Bunun için parantez içinde ekin adını ve ekin bulunduğu sayfayı yazabilirsiniz. Parantez içine sadece ek numarasını da yazmanız yeterlidir.
- Ekleri doğrudan metin içinde konumlandırmayın. Ekler için kaynakçadan sonra oluşturduğunuz ekler bölümünü kullanın ve çalışma içerisinde atıf yaptığınız sıra ile eklerinizi ekleyin.
Ekler Kısmına Ne Yazılır?
Ekler kısmına akademik çalışmaya konu olan ek materyaller eklenir. Bu materyaller çalışmanın daha kolay anlaşılması gibi amaçlar ile çalışmaya dahil edilen verilerdir. Çalışmanın ana bölümlerinden ayrı olarak EKLER bölümü içerisinde veriler sırasıyla eklenir. Çalışma boyunca anlatımı kolaylaştırmak ve vurguları desteklemek amacıyla kullanılan tüm ekler için metin içinde atıf yapılarak ekler bölümüne yönlendirme yapılır.
Çalışmanızın türüne bağlı olarak ekler bölümüne birçok farklı veri ekleyebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ana husus çalışmanın amacına uygun olarak içerikte faydalanılan ekler gerçekten çalışmanın içinde o an okuyucunun önüne gelmeli midir? Örneğin çalışmanın anket yolu ile yapıldığını dile getiren yazar bu noktada anket formunu içeren bir eki ekler bölümüne ekleyebilir ve metin içinde atıf yapabilir. Burada hem konunun anlam bağı ve bütünlüğü kopmamış olacak hem de anket sorularını görmek isteyen okuyucular için yönlendirme yapılmış olacaktır.
Tezde Ekler Kaynakçadan Önce mi Sonra mı?
Ekler akademik çalışmalarda kaynakça bölümünden sonra bulunmalıdır. Kaynakça kısmından hemen sonra eklenen ekler bölümü için içindekiler bölümüne bir kısım eklenebilir ve okuyucunun kolayca eklere ulaşabilmesi için tüm eklerin başlık, numara ve sayfa sayıları içindekiler bölümüne doğrudan konumlandırılabilir.
Ekler bölümünün özellikle kaynakçadan sonra yer alma nedeni ise çalışmanın düzeninin korunması gerekliliğidir. Okuyucunun olabilecek en pratik şekilde çalışmayı okuyabilmesi için ekler bölümü çalışmanın en son kısmına konumlandırılmalıdır. Çalışmanın sonunda aradığı ekleri bulabileceğini bilen okuyucu metin içinde yapılan minik bir atıf ile aradığı daha kolay bir şekilde de bulabilir.
Tezde Ekler Bölümü Nedir?
Ekler bölümü çalışma içerisine eklenmek isteyen ancak çalışmanın tam içerisinde anlam bütünlüğünü bozması veya okuyucunun çalışmanın konusundan uzaklaşma endişesiyle çalışmayla bağlantılı verilerin eklendiği bölümdür. Ekler bölümünün temel amacı okuyucunun ihtiyaç duyabileceği ya da merak edebileceği hususların çalışmanın belirli bir bölümüne eklenmesidir. Ana metinden ayrı tutulan ekler bölümündeki içerikler sırasıyla numaralandırılır.
Yapılan numaralandırma işlemi eklerin daha kolay ve hızlı bir şekilde bulunabilmesine imkan tanır. Tezde ekler kısmında yer alan her bir numaralandırılmış içeriğin tam yeri içindekiler bölümü kapsamında yer alır. Okuyucu tarafından görülmesi istenen ek veriler çalışma içerisinde de metin içi atıf ile sayfa ve numaralandırma bilgisi ile paylaşılır.
Keşfedin: Tez Formatı
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!