Wikipedia Kaynakçada Nasıl Gösterilir?
Wikipedia kaynakçada APA formatına göre gösterilir. Wikipedia’yı kaynak olarak kullanmanız tavsiye edilmez çünkü burası güvenilir akademik bir kaynak değildir. Wikipedia internet sitesini kaynakçada gösterme için şu aşamaları takip ederek gösterilir;
- Word üzerinden ‘Başvurular’ bölümüne tıklayın. ‘Alıntı Ekle’ bölümüne tıklayarak ‘Yeni Kaynak Ekle’ kısmını işaretleyin. Çıkan sayfada aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ‘Kaynak Türü’ olarak Web sitesini seçin.
- ‘Web Sayfasının Adı’ yazan yere Wikipedia yazın. Alt kısmı da aşağıda verilen görseldeki gibi doldurun. Yıl, ay ve gün bölümünü de içeriği kaynak olarak kaynakçanıza ekleyeceğiniz zamana göre doldurun. URL kısmı ise kaynağınızın linkini vereceğiniz kısımdır.
- Son aşamada ‘Alıntı Ekle’ kısmının yanında ‘Kaynakları Yönet’ butonunu görürsünüz. O butona tıkladığınızda alttaki görselde görmüş olduğunuz gibi kaynağınız düzenlenmiş olacaktır. En son kaynakçanızı düzeltirken sizden istenen formata göre elle tekrardan manuel olarak bu bölümü revize edebilirsiniz.
Wikipedia Kaynakça Gösterme Örnekleri
Wikipedia kaynakça gösterme örnekleri, yararlandığınız kaynağa göre değişir. Wikipedia metin içi kaynak gösterme, bir yazara metin içerisinde atıf veriyormuş gibi aynı şekilde yapılır. Wikipedia kaynakça gösterme örnekleri şöyledir;
- Wikipedia (2022). Ayşecik Bahar Çiçeği. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C5%9Fecik_Bahar_%C3%87i%C3%A7e%C4%9Fi. Erişim Tarihi: 29.08.2023.
- Wikipedia (2023). Bilim. https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim. Erişim Tarihi: 29.08.2023
- Wikipedia (2023). Sosyoloji. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyoloji. Erişim Tarihi: 15.07.2023
- Sosyal araştırma (2022, 2 Ekim). İçinde https://tr.wikipedia.org/wiki/Sosyal_ara%C5%9Ft%C4%B1rma
Vikipedi’yi kaynak olarak göstermek isteyen lisansüstü öğrenciler veya akademik çalışmalar yapan bireyler, kendilerinden istenen format ne ise ona göre kaynak göstermelidir.
İlginizi Çekebilir: Tez Düzenleme
Vikipedi Kaynak Olarak Kullanılır Mı?
Vikipedi kaynak olarak kullanılabilir ancak bu durum akademik camiada önerilmez. Wikipedia’yı akademik bir makalede veya tezde kullanıyor olmanız, yeterli düzeyde akademik metin okumadığınızı gösterir. Vikipedi gibi güvenilirliği kesin olmayan kaynakları kullanmak yerine, akademik dergilerde yayımlanmış ulusal ve uluslararası çalışmaları kaynak gösterebilirsiniz.
Tezde Wikipedia Kaynak Olarak Gösterilir Mi?
Tezde Wikipedia kaynak gösterme, prosedür gereği uygun olsa da akademik açıdan hoş karşılanmaz. Wikipedia, kolektif yazarların oluşturduğu bir platform olduğu için güvenilir bir site değildir. Web sitesi kaynakları, akademik açıdan yeterli görülen kaynaklar olmadıkları için bireyler çalışmalarında kaynak olarak burayı kullanmamaktadır.
Keşfedin: Tez Sunumu Hazırlama
Makalede Wikipedia Kaynak Olarak Gösterilir Mi?
Makalede Wikipedia, akademik yeterliliğinizin olmadığı kanısı yaratacağı için gösterilmez. Ulusal veya uluslararası endekste taranan bir dergiye yayın gönderecekseniz kaynakçanızda Vikipedi kesinlikle olmamalı.
İlgili Hizmet: İntihal Raporu Alma
Wikipedia Bir Kaynak Mıdır?
Wikipedia akademik anlamda bir kaynak olmasa da bağımsız yazarların oluşturduğu bir internet kaynağıdır. Wikipedia’da bilgili olsun veya olmasın her kişinin bir şeyler yazabilmesine izin verilmektedir. Bu durum paylaşılan bilginin dezenformasyon içerikli oluşunu kuvvetlendirmektedir. Bilgi kirliliği yarattığı için tezlerinizde Vikipedi’yi kaynak göstermemelisiniz.
Vikipedi Bilimsel Kaynak Mı?
Vikipedi, MIT ve Pittsburgh Üniversitesi araştırmalarınca bilimsel kaynak olarak kabul edilir. Wikipedia’nın bilimsel bir kaynak olup olmadığı son derece tartışmalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar Vikipedi’nin bilimsel bilgi içermediğini ifade etmektedir. Vikipedi bilim insanlarına göre, provakatif amaçlı yazarların bilgi paylaştığı bir yerdir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!