6 Adımda Makalede Sonuç Kısmı Nasıl Yazılır?
Makalelerin sonuç kısımları, yazarlar tarafından genellikle en sona bırakıldığı için daha özenli ve dikkatli şekilde yazılması gereken ve metnin ana mesajının anlaşılabilmesi için kritik öneme sahip olan bölümlerdir. Makalelerin özet bölümlerinden sonra en çok okunan bölümlerden birisi olan sonuç kısmı güçlü ise makalenin daha fazla okuyucuya ulaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de makale sonuç kısmı oluşturma makalenin bilinirliğini artırmak için kritik önem taşımaktadır.
İşte sizlere makalelerinizin sonuç kısmını oluşturmak için takip edebileceğiniz adımlar:
Adım 1: Makalenizin Bilgi Ve Temalarını Özetlemek
Sonuç kısmı yazarken dikkat edilmesi gerekenler arasındaki en önemli noktalardan birisi sonuç kısmının makale içeriğini ne kadar yansıttığıdır. Sonuç kısmı kısa ve öz bir biçimde makalede geçen bilgileri özetlemeli ve yalnızca sonuç kısmını okuyan kişilere bile ana fikir hakkında bilgi vermelidir. Bu nedenle akademik metinlerinizdeki sonuç kısımlarında makalede kullandığınız tüm bilgi ve temaları en yalın hali ile ifade ettiğinize emin olmanız gerekmektedir.
Adım 2: Çalışmanızdaki Bulguları Paylaşın
Sonuç kısmı metnin özetinden farklı olarak araştırmacının elde ettiği bulguları da içermelidir. Bu nedenle de yazar sonuç kısmında araştırma süreci boyunca elde etmek için uğraştığı verileri veya bu verilerden elde ettiği bulguların yorumlamalarını okuyucu ile paylaşmalıdır.
Adım 3: Okuyucuya Araştırmanızın Önemini Hissettirin
İyi bir akademik sonuç bölümü yazmak için okuyucuya çalışmanın değerini hissettirmek önemlidir. Bu sayede araştırmanıza dair okuyucu güvenini kazanabilirsiniz. Araştırmanızı neden yaptığınız ve literatürde ne gibi bir boşluğu doldurduğu sonuç kısmında ele alınırsa çalışmanın önemi okuyucu tarafından daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Bu neden akademik makalelerin sonuç kısımlarında çalışma motivasyonuna dair de cümleler bulundurulması önerilmektedir.
Adım 4: Kişisel Değerlendirmelerinizi Belirtin
Akademik makalelerinizin sonuç kısmında kişisel değerlendirmelerinizi belirtmek, çalışmanızın etkisini ve önemini vurgulamak için kritik bir adımdır. Bu sayede, araştırmacı olarak sizin için bu çalışmanın ne anlama geldiği ve elde ettiğiniz bulgular hakkındaki kanılarınız okuyucuya sizin bakış açınızla aktarılabilecektir. Bu da çalışmanızın özgünlüğünü okuyucu gözünde artırmanızı sağlayacaktır.
Adım 5: Gelecek Çalışmalara Yönelik Tavsiyelerde Bulunun
Makalelerde sonuç kısmı aynı zamanda gelecek çalışmalara yönelikte bir rehber niteliğindedir. Yazar sonuç kısmında yaptığı çalışmanın kısıtlılıklarından bahsederek okuyucuya bu yönde bir perspektif sunabilme imkanına sahiptir. Bu da araştırma konusunun bilimsel yaygınlığını arttırarak alanda yeni çalışma fırsatları oluşturarak bilgi birikiminin genişlemesini sağlamaktadır.
Adım 6: Sonuç Kısmınızı Makalenizi Okumamış Birine Okutun
Akademik metinlerin ikinci bir göz tarafından incelenmesi yazarlar tarafından gözden kaçabilecek hataların önlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle sonuç kısmınızın kuvvetli olup olmadığını anlamak için daha önce makalenizi okumamış birine sonuç kısmını okutarak eleştiri almanız sonuç kısmı için gözden kaçabilecek hataları azaltacaktır.
Akademik Makalede Sonuç Kısmı Yazma İpuçları
- Olabildiğince güçlü ve sade bir dil kullanarak makalenizdeki bilgileri okuyucuya özetleyin.
- Makaledeki araştırma sorusunun vurgulandığından emin olun.
- Bölük anlatımdan kaçının ve bütüncül bir yazım ile sonuç kısmınızın anlaşılır olup olmadığına dikkat edin.
- Makalenizin neden diğer çalışmalardan farklı olduğuna dair vurgunuzu yineleyin.
- Makalenizdeki tüm bilgileri tekrar etmeye çalışmayın, makalenizin adeta bir sentezini oluşturarak kısa cümlelerle literatürünüzdeki bilgileri kullanın.
- Görüşlerinizi açıklarken vurucu cümleler kullanmaktan kaçınmayın.
- Sonuç kısmı neredeyse tamamen yazara ait olabilecek nadir kısımlardandır. Bu nedenle de kendi düşüncelerinizi yazmaktan çekinmeyin.
- Araştırmanızdan farklı olabilecek yeni bilgilere yer vermemeye çalışarak konu içerisinde kalın.
- Sonuç kısmınızı yazdıktan sonra mutlaka başkalarına okutarak gözünüzden kaçabilecek hatalar konusunda tavsiye alın.
Makalede Sonuç Kaç Kelime Olmalı?
Makalede sonuç bölümü formatı olarak herhangi bir kelime sınırı yoktur. Sonuç bölümünün uzunluğu makalenin içeriğine, konusuna, kapsamına ve hedef kitlesine göre değişebilmektedir. Bazı tez ve akademik makalelerde sonuç bölümü yazım kuralları ilgili yazım rehberleri içerisinde belirtilmektedir. Bu nedenle yazacağınız makalenin sonuç kısmı için size gönderilen bir kısıtlama yok ise dilediğiniz uzunlukla yazabilirsiniz. Makalede sonuç kısmı yazma için dikkat etmeniz gereken en önemli şey sonucunuzun tüm metninizi özetleyen yapıda olması ve burada kişisel değerlendirmelerinize de okuyucunun anlayabileceği şekilde açıkça yer verebilmenizdir.
İlgili İçerik: Tezde Önsöz
Derleme Makalede Sonuç Nasıl Yazılır?
Derleme makalede sonuç kısmı yazılırken ilgili makalenin tüm kısımlarının anlaşılacağı şekilde okuyucuya yansıtıldığı bir kapanış yapılmalıdır. Sonuç kısmının ana amacı metnin bittiğini okuyucuya hissettirmektir. Derleme makalelerde daha önce tartışılan konular üzerine eklemeler yapıldığı için sonuç kısmında mutlaka bu farklar belirtilmeli ve okuyucu için araştırmadaki yenilikler vurgulanmalıdır. Bu sayede okuyucu sonuç kısmı ile hem ana argümanları anlayacak hem de konu ile ilgili güncel gelişmeleri yakalayabilecektir.
Makalenin Sonuç Kısmında Olmaması Gerekenler Nelerdir?
- Giriş ve tartışma bölümlerindeki bilgiler sonuç kısmında tekrarlanmamalıdır.
- Uzun ve karmaşık cümleler kullanılmamalıdır.
- Tablo veya istatistikler bu kısma dahil edilmemelidir.
- Bulgular kısmınızda paylaştıklarınızdan farklı verilere yer verilmemelidir.
- Kendi görüşlerinizi belli ederken nesnel çizgiden kayılmamalıdır.
- Literatür taramanızda açıkladığınız gibi bilgiler özetlenmemeli aksine olabildiğince kısa cümleler ile çalışmanın ne olduğu okuyucuya belirtilmelidir.
Keşfedin: Tezde Dipnot Gösterme
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!