2 Yöntemle İntihal Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Tez intihal oranı hesaplama için iki farklı yöntem bulunur: Elle hesaplama ve yapay zeka kullanımı. Yapay zeka programları bu hesaplamayı kolayca yapabilir. Bunun için Turnitin benzeri programların kullanımı oldukça basittir. Öte yandan bazı durumlarda elle hesaplama yapılması gerekebilir. Elle intihal oranı hesaplama için şu adımlar izlenir:
- İki metnin arasındaki benzer kelimeler tespit edilir.
- Benzer kelime sayısına X, hazırlanan metnin kelime sayısına Y değişkeni verilir.
- (x/y).100 formülü uygulanır.
- Elde edilen sonuç, yüzde bazında iki metnin arasındaki benzerlik oranını ifade eder.
Bir örnek hesaplama vererek bu formülü açıklamak yararlı olacaktır.
Yazılan metnin toplam kelime sayısı 5 bin olsun (y),
Alıntılanan metinle toplam 400 kelime benzer olsun (x)
(400/5000)x100 = 8. İki metnin arasında intihal, yani benzerlik oranı %8 olarak bulunur.
Akademik çalışmalarda intihal yapmak doğru olmayan ve hazırlanan çalışmaya olumsuz etki eden bir durumdur. İntihalin ne olduğunu bilen ve intihali önlemek isteyen kişiler, akademik çalışmalarda intihal olmaması için birçok yola başvurmaktadır. İnternetin kullanımı ile birlikte intihalsiz bir çalışma hazırlamak eskiye nazaran daha kolaydır. İntihal programları yardımıyla çalışmalar intihalden kaçınarak hazırlanabilmektedir. İntihal programları sayesinde öğrenilen benzerlik oranına yönelik düşürme çalışması yapılabilmektedir. Bu programlardan en çok bilineni ve yaygın kullanılanı Turnitin intihal programıdır.
Ücretsiz İntihal Oranı Hesaplama Programları
Özellikle elle hesaplama yapmasına gerek olmayanlar tez benzerlik oranı hesaplama için ücretsiz programları tercih ederler. Tümü yapay zeka destekli olan bu programlardan öne çıkanları:
- Turnitin: İntihal oranı hesaplama denince akla ilk gelen siteler arasındadır. Öğrenciler için ücretsiz sunulan bir hizmet olup harici kişilere ücretli üyelik verilir. Öğrenci olduğunuzun da hocanız tarafından web sitesinde onaylanması gerekir. Ücretsiz Turnitin, aktif olarak öğrenci olan ve aktif ödevi bulunan öğrenciler için geçerlidir.
- Copyscape: İntihal kontrolü alanında en eski platformlardan birisidir. Yapay zeka desteğiyle çalışır ve hedef metnin internet üzerinde taraması sağlanır. Ücretsiz olarak kullanılabilir. Yalnızca intihal oranını doğrudan alamazsınız. Benzer kelime sayısını saniyeler içinde elde edersiniz. Daha sonrasında (x/y).100 formülüyle kolayca orana ulaşabilirsiniz.
- Copyleaks: Siteye yapıştırılan metinlerin özgünlük kontrolü yapılır. İntihal olan kelimeler işaretlenerek kullanıcıya bildirilir. Ücretsiz bir uygulamadır.
- Smodin: Yine ücretsiz bir uygulama olan Smodin, intihal kontrolünü Türkçe destekli yapan uygulamalardan birisidir. Dilenirse özellikle bir kaynak belirterek söz konusu metinle benzerliği kontrol edilebilir.
- Grammarly: Diğer intihal uygulamalarına ek özellikleri bulunur. İmla ve yazım yanlışları konusunda da detaylı bilgiye ulaşılabilir. Ayrıca İngilizce dili için gramer hatalarını da saniyeler içinde tespit edebilir.
Kolayca Turnitin ile İntihal Oranı Hesaplama
Turnitin adlı web sitesi intihal oranlarının hesaplanması için en sık kullanılan platformlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise ücretli bir program olmasına rağmen üniversite öğrencileri için ücretsiz kullanılabilmesidir. Ayrıca Türkçe dil desteğinin oluşu ve detaylı rapor bildirmesi de önemli etkenlerdir. Benzerlik hesaplaması yapılacak olan dosyayı Turnitin uygulamasına Word dosyası olarak yüklemeniz yeterli olacaktır. Yapay zeka (AI) sayesinde kısa süre içerisinde detaylı bir rapor alacaksınız. Raporun içeriğinde:
- Hangi kelime veya cümlelerin intihal olduğu
- Toplam intihal oranı
- Ödev için uygun olup olmadığı
bilgileri yer alır. Bu yönüyle de öğrencilerin sıklıkla başvurduğu ücretsiz bir yazılım olarak ön plandadır.
İntihal Raporu Nedir ?
İntihal raporu, çalışmanın benzerlik oranını gösteren rapora verilen isimdir. Hazırlanan ödev, tez ve makale gibi bilimsel çalışmalar için benzerlik oranı hesaplanmaktadır. Çalışmaların Turnitin gibi özel programlar sayesinde intihal oranı öğrenilmektedir. Bu rapor, intihal raporu veya benzerlik raporu olarak adlandırılmaktadır. Turnitin gibi özel programlar sayesinde ödev, tez ve makale gibi çalışmalar için alınan raporda, intihal yapılıp yapılmadığı veya intihal olarak değerlendirilebilecek hataların olup olmadığı anlaşılmaktadır. Üniversiteden alınan hesap ile bu tarz programlara erişim sağlamak mümkündür. Fakat bu hesap öğrencilere tanımlanmamaktadır. Çoğu zaman danışman hocalar raporu alıp öğrencilere teslim etmektedir. Dolayısıyla öğrenciler çalışmalarının intihal oranını öğrenmek için üniversite dışındaki kurumlardan hizmet almaktadır.
İntihal Oranı Nasıl Düşürülür?
Akademik çalışmanıza ilişkin aldığınız intihal raporunda benzerlik oranı yüksek ise bunun mutlaka düşürülmesi istenir. İlk olarak tezinizde kullandığınız alıntıları ve eserleri tırnak içerisinde belirtmeniz gerekir. Aksi takdirde bunlar, intihal olarak görülebilir. Kurumun istediği benzerlik oranı hakkında bilgi sahibi olursanız avantaj sağlayabilirsiniz.
Anlamı değiştirilen metinler şekil olarak intihal görülmese de anlam bozukluklarına yol açabilmektedir. Sadece benzerlik oranı değişsin diye orijinal metindeki anlamın değiştirilmesi kaçınılması gereken bir durumdur. Sonuç olarak çalışmanızın intihal olmaması için kopyala-yapıştır yapmamanız gerektiği gibi farklı anlamlara gelecek değişiklikler de yapılmaması gerekmektedir.
Kabul Edilen Benzerlik Oranı Nedir?
Tez benzerlik oranı hesaplama konusunda öncelikle şu vurgulanmalıdır; kabul edilebilir benzerlik oranı kurumun ve danışmanın ayrıcalığıdır. Çoğu üniversitede benzerlik oranı ile ilgili net bir bilgi verilmemesine rağmen enstitüden alınan Turnitin benzerlik raporunda çıkan benzerlik oranının düşürülmesi istenir. Bazen çıkan benzerlik oranı yüksek olmasına rağmen düşürülmesi istenmezken bazen de düşük benzerlik oranına sahip tezlerde düzeltme yapılması istenmektedir. Bunun en önemli sebebi, benzer çıkan kısımların hiç kaynak gösterilmeden verilmesi veya doğru olarak kaynak gösterilmemiş olmasıdır. Turnitin, eşleşen bilgileri benzer olarak gösterdiği için uygun şekilde kaynak gösterilmişse çok sorun olmayacaktır. Çalışma, intihal olarak değerlendirilmezse yüksek çıkan benzerlik oranı kabul edilebilir. Bu konuda inisiyatif danışmandadır.
Kabul edilebilir benzerlik oranının akademik çıktı seviyesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Doktora tezlerinde, bu seviyedeki araştırmacıların daha üretken olması ve literatüre yeni bir şeyler katması beklendiği için benzerlik oranının %10’dan az olması istenir. Yüksek lisans tezlerinde, öncelikle araştırma yapılmasının öğrenilmesi beklendiğinden %20’ye kadar benzerlik oranına müsaade edilmektedir. Ödevlerde ise tamamen ödevi veren danışmanın inisiyatifi söz konusudur. Danışman, benzerlik oranını bir kriter olarak belirleyip %100 benzerlik oranına sahip ödevi kabul edebilir fakat “benzerlik oranı” kriteri için belirlediği puanı vermeyebilir.
İlgili Hizmet: SPSS Analizi Yaptırmak İstiyorum
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!