İntihal Nedir?
Türk Dil Kurumu (TDK), hazırladığı sözlükte intihal sözcüğünü “aşırma” olarak kabul ediyor. Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanmasıdır. İntihal bir tür sahtekarlık ve hırsızlıktır. En kısa tabirle çalıntı içerik olarak tanımlanabilir. Bazı makalelerde ise karşımıza “bilimsel hırsızlık” olarak çıkar. İnternetin son yıllarda hızla yayılması neticesinde bilgiye çok kolay ulaşılabilir olması nedeniyle sorun akademik olarak tartışılmaya başlanmıştır.
Lisans, yüksek lisans ve doktora gibi akademik çalışma yapan öğrencilerin karşılaştığı en büyük sorundur. Bu mesele günümüzün sorunu değil, eskiden beri bilimsel uyanıklık diyebileceğimiz anlayışla lisans, yüksek lisans tezlerinde ağırlıklı olarak yapılan uygulamadır. Peki günümüzde üzerinde durulmasının sebebi nedir, cevap çok basit akademik hırsızlığın çok kolay tespit edilebilir olmasıdır. Eskiden bunu anlamak oldukça zorken şimdi önleyici programlarla tespit etmesi bir iki dakikada anlaşılabilmektedir. Turnitin gibi intihal tespit programlarından alınan intihal raporu ile çalışmanızda intihal olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Yapmış olduğunuz tüm çalışmaları bir anda haksız alıntı durumuna düşüren bir durumdur.
Birçok intihal programı bu tür durumlarda yazınızdaki intihal oranını tespit edip tezinizi çöp konumuna getirebilir. Bu durumla sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Birçok gayretiniz de boşa gidebilmektedir. İntihal tespit oranı her üniversitenin kullandığı programa göre değişkenlik gösterir.
İntihal oranı kimi üniversitelerde %10 iken kimi üniversitelerde de %50’lere çıkabilmektedir.
Tezinizde intihal tespiti durumunda yeniden tez hazırlamak yerine intihal oranını tespit edip bu oranı düşürmek gerekmektedir. İntihal düşürme tezin tamamının değişeceği anlamı taşımamaktadır. Bu tür durumlarda intihal oranını düşürmek için yardım almak gerekir.
İntihal bilinçli olarak veya kaza eseri oluşabilir. Başkalarına ait fikirler alıntı yapılırken, yeni cümlelerle ifade edilseler bile kaynak gösterilmesi gerekir. Başınızı sıkıntıya sokabilecek olan bu duruma düşmemek için neler yaparak intihal durumuna nasıl düşmemeyi bilmeniz gerekiyor. Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek, ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek sizi intihal ile karşı karşıya bırakabilir.
İntihal ile benzerlik aynı şeyler mi? Sorusuna cevap olarak ikisi birbirinden farklı şeyler olduğunu söyleyebiliriz. Genelde çok karıştırılır, kısaca izah etmek gerekirse intihal, bilimsel hırsızlık anlamına gelir. Benzerlik, başka kaynaktan atıf yaparak, kaynakçada göstererek almış olduğunuz yerlerdir. Bu yüzden intihal oranı yerine benzerlik oranı kullanılması daha doğrudur. Çünkü intihalin en ufağı bile suçtur. Bu yüzden intihal nedir çok iyi öğrenilmesi gerekir. Benzerlik oranının yüksek çıkması durumunda yapılması gereken, alıntının oranını düşürmektir. İntihal düşürme çalışması yaparak benzerlik oranını düşürebilirsiniz.
Üniversiteler, çalıntı veya kopya çalışmalara kesinlikle izin vermez. Bazı danışman hocalar ve profesörler iltimas ve esneklik gösterseler de bunun bir suç olduğunu bilmelisiniz. Akademik çalışmalar ve yayınlar telif hakları ile korunmaktadır. Bu nedenle çalışmanızın intihale düşmesiyle; teslim ettiğiniz çalışmadan sıfır alabilirsiniz veya red cevabı ile karşılaşabilirsiniz. Geçmek zorunda olduğunuz dersten kalabilirsiniz. Üniversite disiplin kuruluna sevk edilip, disiplin cezası alabilirsiniz. Disiplin cezası sicilinize işlendiği için akademik kariyeriniz riske girecektir.
Keşfedin: İstatistikte Değişken Türleri
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!